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BULLETIN RB06-004 
(Updated 2015 Dec 10) 

 
EXITING THROUGH LOBBIES 

 
Reference: Sentence 3.4.4.2.(2), Sentence 9.9.8.5.(1) and NBCC 2005 Intent Statements 

 

Sentence 3.4.4.2.(2)”Not more than one exit from a floor area is permitted to lead through a lobby...” 
 

Sentence 9.9.8.5.(1)” Not more than one exit from a floor area above or below the first storey is permitted 
to lead through a lobby.” 

 
Question: 

 

If a floor is required to have only one exit, can this exit lead through a lobby? 

 
Commentary / Relevant Facts: 
 

For Div B, Part 3 buildings not exceeding 2 storey’s in building height, a floor area may be served by 1 exit 
provided the floor area and travel distance requirements conform to Table 3.4.2.1.A. or Table 3.4.2.1.B. and 
the total occupant load served by the exit does not exceed 60 persons (Sentence 3.4.2.1.(2)). 
 
For Part 9 buildings of 1 and 2 storeys in building height, a single exit is permitted from each storey provided 
that the floor area and travel distance requirements conform to Table 9.9.7.4. and the total occupant load 
served by the exit does not exceed 60 persons (Articles 9.9.8.2. and 9.9.7.4.). 
 

Intent Statements for 9.9.8.2.:   
 

“To limit the probability of excessive travel distances to exits, which could lead to delays in the evacuation or 
movement of persons to a safe place, which could lead to harm to persons.” 
 

“To limit the probability that persons will not have access to an alternative exit in the event one exit is blocked 
or obstructed in an emergency situation, which could lead to delays in the evacuation or movement of 
persons to a safe place, which could lead to harm to persons.” 
 
Intent Statements for 9.9.7.2.:   
 

“To limit the probability of an insufficient number of egress doors from a large room or suite, which could lead 
to inefficient egress in an emergency situation, which could lead to delays in the evacuation or movement of 
persons to a safe place, which could lead to harm to persons.” 
 
“To exempt situations from the application of this Sentence, where there is a lower occupant load and where 
occupants are likely to have an enhanced familiarity with egress facilities.” 
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Conclusion: 

 

If a floor is permitted to have only one exit, the floor area, travel distance and occupant load of that floor will 
be relatively small. Also, for an exit through a lobby, the path of travel will be limited to a maximum of 15 m. 
Therefore, if a floor area is only required to have one exit, that exit can lead through a lobby. 

 

Chief Building Inspector 

This bulletin is issued by The City of Calgary Inspections & Permit Services. 

Unless stated otherwise, the Code references in this bulletin are to Division B of the Alberta Building Code 2014 (ABC 2014). Bulletins do not overrule the ABC 
2014 nor constitute a relaxation of the Code. They serve to  clarify the Code in areas where the latter is ambiguous or does not cover a specific topic. Bulletins are 

City of Calgary clarifications for staff use to enable consistency in the application of the Code. These bulletins should always be read in the context of the 

appropriate requirements of the Code. 

  


