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BULLETIN RB06-010  
(Updated 2015 Dec 10) 

 
 

 

FIRE DAMPERS IN DUCTS PASSING THROUGH VERTICAL FIRE SEPARATIONS BETWEEN 
SUITES 
 
Reference: Sentence 3.1.8.8.(5) and Sentence 3.3.1.1.(1) 
 

Sentence 3.1.8.8.(5) “A continuous noncombustible duct having a melting point above 760oC that penetrates 
a vertical fire separation as required by Sentence 3.3.1.1.(1) between suites of other than residential or care 
or detention occupancy need not be equipped with a fire damper at the fire separation, provided the duct is 
tightly sealed at the penetration on all sides and extends for at least 1 m on both sides of the fire separation 
without any openings.” 

 

Sentence 3.3.1.1.(1) “Except as permitted by Sentences (2) and (3), each suite in other than business and 
personal services occupancies shall be separated from adjoining suites by a fire separation having a fire-
resistance rating of not less than 1 h. (See also Subsection 3.3.3. for care or detention occupancies, Article 
3.3.4.2. for residential occupancies and Article 3.1.8.7. for fire dampers.)” 

 
Question: 
 

Does this relaxation of fire dampers also apply to fire separations between suites of different occupancy 
classifications? 
 
Commentary / Relevant Facts: 
 

Sentence 3.1.8.8.(5) relaxes the requirement for fire dampers in ducts passing through fire separations between 

suites required under Sentence 3.3.1.1.(1), except in the case of residential and care or detention occupancies. 
 
Article 3.3.1.1. refers to separations between suites, not between occupancies. Two areas of different 
occupancy require occupancy separations under Sentence 3.1.3.1.(1) and Table 3.1.3.1. Two areas of the 
same occupancy require suite separations in accordance with Article 3.3.1.1. 
 
Therefore some confusion exists as to the intent of the relaxation in Sentence 3.1.8.8.(5) and to what extent it 
should be applied when the fire separations have the same 1 hour rating whether a suite separation or an 
occupancy separation. 
 

The consideration governing this situation is not under which Sentence (i.e. Sentence 3.3.1.1.(1) or Sentence 
3.1.3.1.(1)) the fire separation is required, but the rating of the fire separation through which the duct passes. 
There is no justification to apply this relaxation to a duct passing through a 1 hr. fire separation between, for 
example, two Group A Division 2 occupancies (required under Sentence 3.3.1.1.(1)) and not apply it to a 1 hr. 
fire separation between a Group D occupancy and a Group A Division 2 occupancy (required under Sentence 

3.1.3.1.(1)). Obviously, the first situation poses the greater hazard, due to the higher aggregate occupant load 
and combustible content involved. 
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Therefore the Alberta Municipal Affairs - Safety Services interprets that the relaxation in Sentence 3.1.8.8.(5) 
of the requirement for fire dampers for ducts passing through fire separations between suites to be based 
solely on the fire rating required of the fire separation, and not on the occupancies on the opposite sides of 
the fire separation. This is subject to other limitations stated in the Code (see below). 

 
Conclusion: 
 

Fire dampers are not required in ducts passing through fire separations separating suites of similar or different 
occupancy classifications provided such fire separations are not required to have a fire resistance rating of 
more than 1 hour. This is subject to the following conditions: 
 
1. This relaxation does not apply to ducts passing through fire separations with a Group B or Group C 
occupancy on one or both sides. 
 
2. The duct must be continuous and be of sheet metal and have a melting point above 7600 C. 
 
3. There should be no flexible duct or combustible components in the duct run. 
 
4. A "continuous" duct for this purpose may have registers on either or both sides of the fire separation, these 
being at least 1.0 m away from the vertical fire separation.(Sentence  3.1.8.8.(5)) 
 

5. Transfer grilles require a fire damper. 
 
6. This ruling does not apply to fire separations separating any other area in the building, e.g. exits, public 
corridors, service rooms, service shafts, storage rooms, janitor's rooms, etc. even though such fire separations 
may only be required to have a fire resistance rating of 1 hour or less. Such ducts must be provided with fire 
dampers in the appropriate points of intersection with the vertical fire separations as required by the Code. 

 
 
 

Chief Building Inspector 

 
 

This bulletin is issued by The City of Calgary Inspections & Permit Services. 

Unless stated otherwise, the Code references in this bulletin are to Division B of the Alberta Building Code 2014 (ABC 2014). Bulletins do not overrule the ABC 
2014 nor constitute a relaxation of the Code. They serve to  clarify the Code in areas where the latter is ambiguous or does not cover a specific topic. Bulletins are 

City of Calgary clarifications for staff use to enable consistency in the application of the Code. These bulletins should always be read in the context of the 

appropriate requirements of the Code. 

  


