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BULLETIN RB06-022  
(Updated 2015 Dec 10) 

 

 

 

EMERGENCY ACCESS TO FLOOR AREAS 
 

Reference: Clause 3.4.6.17.(1)(a) 
 
Clause 3.4.6.17.(1)(a)  “In a building more than 6 storeys in building height,  
 

a) doors providing access to floor areas from exit stairs shall not have locking devices to prevent entry 
into any floor area from which the travel distance up or down to an unlocked door is more than 2 
storeys,” 

 

Question: 
 

Does the above Clause imply that either the topmost floor or the floor immediately below be an emergency 
access (cross-over) floor in buildings governed by Article 3.4.6.17. 

 
 

Commentary / Relevant Facts: 
 

Although the Code does not say so directly, unless the topmost floor or the floor immediately below is 
designated as an emergency access (cross-over) floor, Article 3.4.6.17. cannot be complied without the 
additional crossover provision. Otherwise a dead-end corridor situation would be created for an occupant 
using an exit stair in such a building. 

 
 

Conclusion: 
 
Therefore, all buildings coming under Article 3.4.6.17. shall have either the topmost floor or the floor 
immediately below designated and designed as an emergency access (cross-over) floor. 
 
Note: In the event of a partial occupancy it shall be requested that the topmost floor or the floor immediately 
below the topmost floor to be granted partial occupancy must also be a cross-over floor. 

 
Chief Building Inspector 

 

 
 

This bulletin is issued by The City of Calgary Inspections & Permit Services. 

Unless stated otherwise, the Code references in this bulletin are to Division B of the Alberta Building Code 2014 (ABC 2014). Bulletins do not overrule the ABC 
2014 nor constitute a relaxation of the Code. They serve to  clarify the Code in areas where the latter is ambiguous or does not cover a specific topic. Bulletins are 

City of Calgary clarifications for staff use to enable consistency in the application of the Code. These bulletins should always be read in the context of the 

appropriate requirements of the Code. 

  


