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BULLETIN RB06-038    
(Updated 2015 Dec 18) 
 

EGRESSING FROM OCCUPANCIES 
 
Reference: Sentence 3.3.1.5.(1) and Sentence 3.3.1.11.(1) 
 
Sentence 3.3.1.5.(1)”Except for dwelling units, a minimum of 2 egress doorways located so that one doorway 
could provide egress from the room or suite as required by Article 3.3.1.3. if the other doorway becomes 
inaccessible to the occupants due to a fire which originates in the room or suite, shall be provided for every 
room and every suite 
 

a) that is used for a high-hazard industrial occupancy and whose area is more than 15 m2, 
 

b) intended for an occupant load more than 60, 
 
c) in a floor area that is not sprinklered throughout, and 
  

i) the area of a room or suite is more than the value in Table 3.3.1.5.A., or 
 

ii) the travel distance within the room or suite to the nearest egress doorway, is more than the 
value in Table 3.3.1.5.A., or 

 
 d) in a floor area that is sprinklered throughout and does not contain a high-hazard industrial 
occupancy and 

 

i) the travel distance to an egress doorway is more than 25 m, or 
 

ii) the area of the room or suite is more than the value in Table 3.3.1.5.B.” 
 

Sentence 3.3.1.11.(1)”Except as permitted by Article 3.3.1.12., a door that opens into a corridor or other 
facility providing access to exit from a suite or room not located within a suite shall swing on a vertical axis. 

 
Question: 
 

Shown below is an occupancy with only one approved means of egress. The other egress door is an overhead 
door with no push (swing) panel. (See Fig.1) 
 
The size of the occupancy, which is a room inside a suite, requires two means of egress. (See Fig. 2). Does this 
situation comply with the intent of the Code? 
              
                                                                                                                                                                                                 

 
 
 



 

2 

 

 

Commentary / Relevant Facts / Conclusion: 
 

Although the requirements in Sentence 3.3.1.11. do not apply to a room located in a suite, compare the two 
layouts above. 
 

If one accepts the wording of the Code literally, Figure 1 is not acceptable while Figure 2 is acceptable. 
However, by adding an extra loading area next to the occupancy, the exiting from this space has been made 
more, and not less, hazardous. This is because the travel distance and the obstructions (e.g. doors) while 
reaching the exit are now increased. 
 

Spaces containing occupancies (See Fig. 3) shall have two or more means of egress as required by Sentence 

3.3.1.5.(1). All sliding or overhead doors serving as required means of egress shall have push-out (swing) 
panels or a man door shall be installed next to the sliding or overhead door 
 
NOTE: This ruling does NOT apply to movable partitions governed by Sentence 3.3.1.12.(3). 
 
 
 
Chief Building Inspector 

 

This bulletin is issued by The City of Calgary Inspections & Permit Services. 

Unless stated otherwise, the Code references in this bulletin are to Division B of the Alberta Building Code 2014 (ABC 2014). Bulletins do not overrule the ABC 

2014 nor constitute a relaxation of the Code. They serve to  clarify the Code in areas where the latter is ambiguous or does not cover a specific topic. Bulletins are 

City of Calgary clarifications for staff use to enable consistency in the application of the Code. These bulletins should always be read in the context of the 
appropriate requirements of the Code. 

  


