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USE OF CHAIN-LINK FENCES FOR FENCING AND BARRICADING OF 

CONSTRUCTION SITES 
 

Reference: Sentence 8.2.1.3.(1), Sentence 8.2.1.3.(2) and ABC 2014 Intent Statements 

Sentence 8.2.1.3.(1) “When a construction or demolition activity may constitute a hazard to 
the public and is located 2 m or more from a public way, a strongly constructed fence, 

boarding or barricade not less than 1.8 m in height shall be erected between the site and the 
public way or open sides of a construction site.” 

Sentence 8.2.1.3.(2) “Barricades shall have a reasonably smooth surface facing the public 

way and shall be without openings, except those required for access. ” 

 
Question: 

Does chain-link fencing comply with the above Sentences? 

 
Commentary I Relevant Facts: 

Intent Statements for 8.2.1.3.(2): 

To limit the probability that persons will inadvertently wander onto the site, which could lead 
to persons being exposed to unsafe conditions, which could lead to harm to persons. 

To limit the probability that persons will be injured from contact with rough surfaces of the 
barricade, which could lead to harm to persons. 

The intent of providing a fence or barricade around a construction site is to: 

a) create a barrier against entering (especially by children) into the site, and 

b) prevent debris being accidentally thrown out of the site. 

 

 
 
 

 

 
Regulation Bulletin General Policy Statement 

Unless stated otherwise, the Code references in this Regulations Bulletin are to Division B of the Alberta Building Code 2014 (ABC 2014). Regulation Bulletins 

do not overrule the ABC 2014 nor constitute a relaxation of the Code. They serve to clarify the Code in areas where the latter is ambiguous or does not cover a 

specific topic. Regulation Bulletins are City of Calgary clarifications for staff use to enable consistency in the application of the Code. Regulation Bulletins 

should always be read in the context of the appropriate requirements of the Code 

. 
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By limiting the height of a fence to 1.8 m, the Code recognizes that there is an extent to the level 

of safety that it can provide. If a person is intent on entering a site, he/she will overcome any 

barrier built to prevent such entering. A chain link fence, strongly constructed by being properly 

attached to posts which are well anchored into the ground will provide a reasonable barrier against 

entering. Although holes  in such  a fence can  be misused  as  toe  or finger  holds,  prevention 

of such abuse is outside the scope of the Code. 

The closeness of the wire mesh in a chain-link fence will provide an effective barrier against flying 
debris in construction sites. 

Chain-link fences have the following additional advantages: 

a) relatively low cost for the level of safety they provide, and 

b) by providing visual access, discouraging theft and vandalism inside a  site. 

 
Conclusion: 

Yes. A chain-link fence is acceptable as fencing for a construction site, to comply with 

Sentence 8.2.1.3.(1) and Sentence 8.2.1.3.(2) with the following exception: 

Chain-link fences should not be used where construction may cause hazard to the public and 

where a solid enclosure and covered way are required to comply with Sentence 8.2.1.1. and 

Article 8.2.1.2. of the Code. 

Also acceptable is the use of mobile construction fencing which is typically 1.8m in height and 

made from welded metal tubing panels with wire mesh throughout the interior portion of the panel. 

A snow fence may not be substituted for chain-link fence as it does not provide adequate stability 

and strength as a barrier. 
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