Canada Day pea soup recipe

RECETTE DE LA SOUPE AUX POIS Pea Soup recipe

English

Canadian cuisine is difficult to grasp as it is inspired by the influences of successive waves of immigration.

The story goes that Samuel de Champlain, famous navigator, and founder of New France (Quebec City in 1608) introduced Canadian-style pea soup made from dried peas, dried pork, and aromatic herbs. He mentions: "When they arrived in Canada, they did not know what to expect, and the boats were loaded with dried beans, cold meats or salted fish, so many nutritious foods that could be stored easily." And this is what would constitute the origins of Canadian cuisine, with a strong French influence.

Serves 6 people
Preparation time - 15 minutes (+ 4 hours of soaking)
Cooking time - 2h20min

Ingredients

  • 1 ½ cups of dried yellow peas
  • 4 slices bacon
  • 1 piece of pork rind 5x5in
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 2 carrots, diced
  • 1 leek, white part only, diced
  • 5 cups of chicken broth
  • 1 bay leaf
  • 2 teaspoon of maple syrup
  • Pepper

Recipe

Place the peas in a bowl. Add water to cover and soak at room temperature, about 4 hours or overnight. Add water as needed to ensure peas remain covered. Rinse and drain. Set aside.

In a saucepan over medium heat, brown the bacon and rind in the oil. Add the carrots and leek and sauté over medium heat for about 2 minutes. Add broth, peas, and bay leaf. Bring to a boil. Cover and simmer over low heat until the peas are tender, about 2 hours.

Remove the rind and bay leaf. Add the maple syrup. Add broth if necessary and adjust the seasoning.

Bio

Ms. Céline Bossé is a dietitian working on her own as a public health consultant. It works mainly with young people, to offer cooking workshops to young people from 4 to 12 years old, from the food and nutrition program called CINQ ÉPICES ALBERTA. In addition to her enthusiasm for community development, Céline has contributed for several years to the development of French services in Alberta. From September 2018 to date, she has participated part-time in the development of health services in French, offered in the south of the province, with the Francophones Health Network named” Réseau Santé Alberta”.

Originally from Quebec, moved to Calgary in 1998, Céline has continued her involvement in the Francophone community of Calgary. It is with enthusiasm that she sat on several boards of directors of community organizations, in addition to having worked with the “Cité des Rocheuses” a Community Centre Calgary as manager of the school cafeteria from 1999 to 2005. Céline is the incumbent. since 1984 with a bachelor's degree in nutritional sciences from the University of Montreal and has specialized in public health since 2007.

French

La cuisine canadienne est difficile à appréhender tant elle est inspirée d'influences des vagues d'immigration successives.

L’histoire raconte que Samuel de Champlain, célèbre navigateur et fondateur de la Nouvelle-France (ville de Québec en 1608) avait introduit la soupe de pois à la mode canadienne à base de pois secs, de porc séché et d'herbes aromatiques. Il fond mention : « Quand ils sont arrivés au Canada, ils ne savaient pas ce qui les attendait, et les bateaux étaient chargés de haricots secs, de charcuteries ou de poissons salés, autant d'aliments nourrissants et qui se conservaient sans difficulté ».  Et c'est ce qui constituerait les origines de la cuisine canadienne, avec une forte influence française.

Pour 6 personnes
Préparation 15 minutes (+ 4 heures de trempage)
Cuisson 2h20min

Ingrédients

  • 1 ½ tasse de pois jaunes, rincés et égouttés
  • 4 tranches de bacon coupées en lardon
  • 1 morceau de couenne de jambon d’environ 13 cm2 ou 5 pouces carrés
  • 1 cuillère à soupe d’huile d’olive
  • 2 carrottes coupées en dés
  • 1 blanc de poireau coupé en dés
  • 5 tasses de bouillon de poulet
  • 1 feuille de laurier
  • 2 cuillères à thé de sirop d’érable
  • du poivre

Recette

Mettre les pois rincés et égouttés dans un grand bol, et couvrir d'eau froide. Laisser tremper 4 heures ou toute la nuit à température ambiante. Ajouter de l'eau si besoin, afin que les pois soient toujours bien couverts. Égoutter les pois et jeter l’eau de trempage.

Dans une grande casserole à feu moyen, faire dorer le bacon et la couenne dans l'huile. Ajouter les carottes et le poireau coupés en dés, et faire cuire 2 minutes. Ajouter le bouillon, les pois et la feuille de laurier. Porter le tout à ébullition. Couvrir et laisser mijoter à feu doux pendant deux heures ou jusqu'à ce que les pois soient tendres.

Enlever le morceau de couenne et la feuille de laurier. Ajouter le sirop d'érable. Rectifier l'assaisonnement si besoin. Si vous souhaitez que la soupe soit plus liquide, vous pouvez ajouter du bouillon de poulet.

Bio

Madame Céline Bossé est une diététiste œuvrant à son compte à titre de consultante en santé publique. Elle agit principalement auprès de la jeunesse, pour proposer des ateliers de cuisine aux jeunes de 4 à 12 ans, issu du programme alimentation et nutrition nommé CINQ ÉPICES ALBERTA. En plus de son enthousiasme pour le développement communautaire, Céline contribue depuis plusieurs années au développement des services en français en Alberta. Depuis septembre 2018 jusqu’à ce jour, elle participe à mi-temps au développement des services de santé en français, offerts dans le sud de la province, avec le Réseau santé albertain.

Originaire du Québec, déménagé à Calgary en 1998, Céline n’a pas cessé son implication dans la communauté francophone de Calgary. C’est avec enthousiasme qu’elle a siégé sur plusieurs conseils d’administration d’organismes communautaires, en plus d’avoir travaillé avec la Société du Centre Scolaire Communautaire de Calgary comme gestionnaire de la cafétéria scolaire de 1999 à 2005. Céline est titulaire depuis 1984 d’un baccalauréat en sciences de la nutrition, de l’Université de Montréal et est spécialisée en santé publique depuis 2007.

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