Canada day Salted fish recipe
English
Recipe from Danielle et Charles Lam, Calgary (recipe from Mauritius)
Makes 3 servings:
Ingredients
- 300g of cod
- 6 tomatoes
- 1 big yellow or red onion
- 2 cloves of garlic
- Parsley, Rosemary and Thyme (quantity to your taste)
- 1 teaspoon of ground turmeric
- 1 tablespoon of coarse salt
- 2 tablespoons of olive oil
Directions
- Soak the fish with the salt and boil for 10 minutes.
- Finely chop the onion and dice the tomatoes into small pieces. Crush the garlic clove and chop the parsley, rosemary and thyme.
- Heat the pan, add the oil and sauté the onions and garlic.
- Slice the salted fish into chunks and let it cook for 5 minutes.
- Add the tomatoes, parsley, rosemary, thyme and turmeric and simmer over medium heat for 15-20 minutes.
The salted fish rougaille is a typical Mauritian dish, it is typically served with steamed basmati rice and a green lentil soup.
Bon appétit!
French
Recette de Danielle et Charles Lam, de Calgary (recette de l’ïle Maurice)
3 portions
Ingrédients
- 300g de poisson, la morue
- 6 tomates
- 1 gros Oignon jaune ou rouge
- 2 gousses d’ail
- Persil, Romarin et Thym (quantité à votre goût)
- 1 cuillère à café de curcuma moulu
- 1 cuillère à soupe de gros sel
- 2 cuillères à soupe d’huile Olive
Préparation
- Tremper le poisson avec le sel et faire bouillir pendant 10 minutes.
- Couper l’oignon finement et les tomates en petits morceaux. Écraser la gousse d’ail et hacher le persil, le Romarin et le thym.
- Chauffer la poêle, ajouter l’huile et faire sauter les oignons et l’ail.
- Ajouter le poisson salé, coupé en petits morceaux et laisser cuire pendant 5 minutes.
- Ajouter les tomates, le Persil, le Romarin, le Thym et le Curcuma ; laisser mijoter à feu moyen pendant 15-20 minutes.
La rougaille de poisson salé est un plat typiquement de l’Île Maurice, pour l’accompagner, un bon riz basmati cuit à la vapeur et une soupe de lentilles vertes.
Bon appétit !