Share this page Print

Century Gardens park redevelopment

A new park design for Century Gardens has been created, and we’re looking for your feedback on it.

Century Gardens perspective
Preferred concept for Century Gardens

Century Gardens is a recognized historic resource and was originally developed in 1975 to celebrate Calgary’s Centennial, and the landscape is an abstraction of the nearby Rocky Mountains and Foothills. Now nearly 40 years old, the park’s mechanical and electrical equipment, and some above ground features are reaching the end of their lifecycle. These lifecycle upgrades has given Parks an opportunity to explore the park further and create a redevelopment plan for its overall use.

Preferred concept

Apreferred concept for the redevelopment of Century Gardens has been developed and public input was received through an online survey. Parks will consider the public’s preferences when designing the final design for the park. Technical considerations, such as material availability and cost may override some choices. The final design will be posted later this year. Once a final design has been created, the project will be taken forward to Council for approval.

Developing the concept

Parks is working with stakeholders and a consultant team (Phillips Farevaag Smallenberg and Carson • McCulloch Associates Ltd.) to develop the draft concept for the park’s redevelopment. Initial feedback from park users and key stakeholders was gathered using a Park Use Assessment (survey). Through the survey, The City was able to observe how, when and why people used the park, as well as what perceptions and preferences citizens had concerning park features and opportunities. From there, four different concepts were presented to key stakeholders for their input. From the feedback collected, a preferred concept was created that incorporate elements and features from each of the original four. This preferred concept focuses on creating a space for Calgarians to use any time of day, any day of the week and any season. The design invites people to use the park during lunchtime, for unstructured and informal activities, and as a corridor link between the beltline area into the downtown core.